Opleiding Sportmasseur

Wat zijn de vereiste om deel te kunnen nemen aan de opleiding?
Je hebt geen specifieke opleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding. wel is het belangrijk dat je de Nederlandse taal beheerst. Min B1 opleidingsniveau vergelijkbaar met MBO.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de opleiding Sportmasseur NGS of de VOS?

NGS:
De theorie en praktijk lessen zijn inhoudelijk gelijk aan de VOS.

Daarnaast loopt je tijdens de opleiding stage. De stage duurt minimaal 1 dagdeel van 4 uur. Dit wil zeggen, dat je eens gaat kijken en meelopen met een gediplomeerde sportmasseur in bijvoorbeeld: een praktijk (wellicht met toestemming bij een behandeling), bij een sportclub of sportevenement. Dit regel je als aankomend professional natuurlijk zelf.

Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij waarin je alle benodigde aspecten voor het behalen van het diploma dient te bundelen. Het portfolio bestaat uit:

  • Cijferlijst theorie-examen
  • Drie cliëntendossiers
  • EHBO
  • Stageverslag
  • Reanimatie diploma / certificaat
  • Het portfolio wordt tijdens het praktijkassessment beoordeeld op de inhoud

VOS:
De opleiding Sportmasseur  bij de VOS is modulair opgebouwd, waarbinnen we ieder theoretisch onderdeel afsluiten met een bloktoets. Succesvol afronden van alle bloktoetsen biedt je toegang tot het decentrale NESM-praktijkexamen.

  • Het praktijkexamen Massage wordt door examinatoren van de N.E.S.M. afgenomen op het instituut.
  • Het praktijkexamen Sportverzorging wordt door examinatoren van de N.E.S.M. voor de regio West-Nederland afgenomen in Amstelveen.

Je ontvangt na het afronden van de opleiding (met een voldoende op alle onderdelen) het diploma en de officiële B-licentie in sportverzorging en massage. Het diploma is 4 jaar geldig, daarna kun je een korte opfriscursus volgen om de geldigheid te verlengen.

Kan ik de opleiding Sportmasseur ook modulair volgen?
Voor een enkeling is er de mogelijkheid om deze opleiding te volgen in modules. De modules omvatten dezelfde lesstof en vinden op hetzelfde moment plaats als de volledige opleiding. De opbouw in modules maakt het mogelijk om langer over de volledige opleiding te doen met een mindere studiebelasting. De aangegeven volgorde heeft de voorkeur maar indien je eerst de Klassieke Massage zou willen doen en daarna de Anatomie en Fysiologie behoort dit tot de mogelijkheden. Het onderdeel sportverzorging daarentegen kan alleen gevolgd worden nadat je beide andere modules met succes hebt afgerond.

Wat kan ik met mijn diploma Sportverzorging/Sportmasseur?
Met het diploma Sportverzorging/Sportmasseur kun je werken bij verenigingen, sportscholen en individuele sporters begeleiden. Daarnaast zijn veel gediplomeerden werkzaam binnen een massagepraktijk, fysiotherapiepraktijk, Wellness-centra, sauna’s, of bouwen een eigen praktijk op.

Licentieverlenging NGS:

De licentie voor Sportmasseur is 5 jaar geldig. Om de licentie voor de vervaldatum te kunnen verlengen heb je 30 studiepunten nodig:
15 theoriepunten uit door het NGS geaccrediteerde scholingsactiviteiten
15 praktijkpunten uit praktische vaardigheden

Hoe kom ik aan mijn theoriepunten?
Door het volgen van NGS geaccrediteerde nascholingen. In de agenda van de NGS tref je een overzicht van deze scholingen aan. Per scholing is zichtbaar voor welk profiel deze geaccrediteerd is.

Hoe kom ik aan mijn praktijkpunten?
Door te werken in de praktijk kun je de 15 punten aan praktische vaardigheden behalen, Je ontvangt één accreditatiepunt als je een (gedeelte van een) dag werkzaam bent geweest in de praktijk. In 5 jaar tijd dien je dus 15 dagen (of dagdelen) actief te zijn in de praktijk. Dit kan je doen door:

Deelname aan evenementen
Indien NGS massageteam. Voor de verwerking van de praktijk punten hoef je niets te doen. De massageteamleider levert een overzicht met deelnemers in bij het NGS en het punt /de punten wordt(/en) worden bijgeschreven in het Ledenportaal.

Indien geen NGS massageteam
Je vult een formulier ‘deelname aan een evenement’ in en laat dit ondertekenen door een vertegenwoordiger van de organisatie van het evenement. Dit formulier is te vinden op de website van de NGS.

Ik heb een eigen praktijk
Ben je als masseur werkzaam in een eigen praktijk dan kun je deze werkzaamheden indienen om mee te laten tellen voor je 15 punten praktische vaardigheden. Deze werkzaamheden toon je middels een eigen verklaring. Dit formulier is te vinden op de website van de NGS.

Ik heb geen eigen praktijk
Ben je als masseur werkzaam bij bijvoorbeeld een sportvereniging of in een sauna dan kun je deze werkzaamheden indienen om mee te laten tellen voor je 15 punten praktische vaardigheden. De werkzaamheden kun je aantonen door het insturen van een ‘Derden verklaring. Zie NGS.

Licentieverlenging VOS:

Na het behalen van je diploma bij de VOS ontvang je van de NESM een B-licentie. Deze licentie is 4 jaar geldig. Binnen vier jaar krijg je van ons een oproep voor het volgen van de verplichte herhalingslessen. Het volgen van deze lessen is verplicht om je licentie te kunnen behouden. Indien  je aan de verplichte nascholing voor je licentieverlenging niet heb voldaan vervalt je licentie!

Kan ik na de opleiding Sportmasseur nog verder leren?
Na de opleiding Sportmasseur is het mogelijk je verder te specialiseren door het volgen van de vervolgopleiding Blessurepreventie. Na de opleiding Blessurepreventie ontvang je van de NESM dan de A-licentie, die 5 jaar geldig is. Binnen vier jaar krijg je van ons een oproep voor het volgen van de verplichte herhalingslessen.

Wanneer je na de opleiding Blessurepreventie de cursus Medical Taping -basis en Manuele Lymfedrainage of Bindweefselmassage volgt, is het mogelijk om via ons instituut de A-Licentie Sporttherapeut erkend door de NESM aan te vragen.