Triggerpoints

Leer triggerpoints herkennen en maak een begin met de behandeling van specifieke spierklachten.

Wat zijn triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spier, die verschillende pijnklachten binnen het bewegingsapparaat kunnen veroorzaken. De ervaren plaats van de pijn kan anders zijn dan de plaats waar de pijn vandaan komt. Triggerpoints ontstaan als het gevolg van stress, een verkeerde houding, voeding, overbelasting of ander lichamelijk letsel. Tijdens de cursus Triggerpoints behandelen we al deze onderwerpen, zodat je brede kennis van deze materie kunt opdoen.

Wat leer ik

Je leert door middel van een aantal vastgestelde criteria hoe je myofasciale triggerpoints kunt waarnemen. Aan de hand daarvan leer je:

 • een aantal veelvoorkomende pijnklachten te herkennen
 • weet je welke factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor het instant houden van de pijn
 • leer je de therapeutische mogelijkheden

Voor de cursus Triggerpoints ontvang je 18 punten bij de NGS

 

,

We behandelen de

 • Theorie over Triggerpoints
 • Verdieping in anatomie
 • Verdieping in palpatie
 • Ontwikkeling myofasciaal denken

Voor wie is deze cursus

De cursus is goed geschikt voor sportverzorgers en sport-masseurs en voor praktiserende masseurs met goede kennis van anatomie en fysiologie. Benieuwd of je voldoende basiskennis hebt voor de hbo-cursus Triggerpoints? Neem contact op, we lichten het je graag toe.

Voor de cursus Triggerpoints krijg je:
18 punten bij NGS voor sport- en sportzorgmasseurs

De cursus Triggerpoints is gebaseerd op de methodiek van Clair Davies, bekend van het Handboek Triggerpoint Therapie.  In 2001 heeft de Amerikaan Clair Davies samen met zijn dochter Amber Davies het “Handboek Triggerpoint-therapie” geschreven. Dit boek is niet alleen voor behandelaars maar ook zeer geschikt voor zelfbehandeling mits men het een en ander weet van anatomie en massagetechnieken.

Geschiedenis van triggerpoints

Aan het eind van de 19e eeuw werden triggerpoints al omschreven. De Amerikaanse artsen Travel en Simons hebben vanaf 1940 baanbrekend werk verricht. Zij worden gezien als de grondleggers van de huidige kennis over myofasciale triggerpoints, ‘myo’ verwijst naar de spier en ‘fasciale’ naar de facia, het vlies dat om de spieren heen ligt en een belangrijke rol speelt bij het verleggen van klachten naar een andere plek in het lichaam.

 

Vereiste vooropleiding
Sportmasseur, NGS Wellness Masseur of Wellness Pro of een vergelijkbare opleiding in massage aangevuld met Anatomie en Fysiologie.

Inbegrepen bij cursus Triggerpoints

 • Een certificaat voor succesvol afronden van de cursus
 • Koffie & thee

Zelf aanschaffen

Het handboek Triggerpoint Therapie van Clair Davis & Amber Davies

Zelf meenemen

 • Schrijfgerei
 • Eenpersoons hoeslaken

Trek gemakkelijk zittende kleding aan.

Duur cursus Triggerpoints

Drie dagen: een cursusdag duurt van 10:00u tot 17:00u.

Heb je interesse in deze cursus maar is er nog geen datum bekend, laat het ons weten via het inschrijfformulier dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Studiebelasting

Naast aanwezigheid op lesdagen ga je de geleerde kennis thuis oefenen. De studiebelastingsuren bedraagt 33 uur.

De cursus vindt plaats op

2, 3 en 11 juni 2022

 

In september 2019 heb ik de cursus Triggerpoints bij Sepia Opleidingen gevolgd. Via ‘de boeken’ had ik er al eerder kennis van genomen, maar dat gaf mij als sportverzorger onvoldoende houvast om het daadwerkelijk te kunnen toepassen.

De cursus heeft mij extra gereedschap gegeven voor het behandelen van klachten/blessures. Met name voor geleidelijk opkomende klachten (overbelasting) kan een triggerpointbehandeling de goede oplossing zijn.
Onderzoek en behandeling zijn methodisch van opzet een volgen dus een vast patroon. Belangrijk daarbij is een gedegen anatomische kennis van het bewegingsapparaat, met name het herkennen van disbalans. Dat heeft mij er toe aangezet me ook daar verder in te verdiepen.

Door deze cursus heb ik een goed inzicht gekregen in het ontstaan en behandelen van triggerpoints en de daarbij behorende afgeleide pijn. Ik zie het dan ook als een zeer waardevolle aanvulling op mijn huidige kennis en beveel deze cursus aan voor elke masseur/sportverzorger.

Gilles Verschure

Betalingswijze

Je inschrijving is definitief na ontvangst van de aanbetaling (€50). Het resterende bedrag dient binnen twee weken na ontvangst van de factuur betaald te zijn. We sturen je die factuur 7 weken voor aanvang van de cursus toe.

Termijnbetaling

We bieden de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Vraag naar de mogelijkheden.

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog een vraag? Ga dan naar de Veelgestelde vragen of neem contact met ons op door te bellen naar 0118-700247 of mail naar info@sepiaopleidingen.nl