Sportmasseur (NGS)

De opleiding is geschikt voor iedereen die zich beroepsmatig of in zijn vrije tijd bezig houdt met het begeleiden van sporters.

Hoe lang duurt de opleiding

De opleiding Sportmasseur duurt 9 maanden. Je krijgt wekelijks drie uur les. Daarnaast is het verstandig om dagelijks een uur te studeren. Tijdens de schoolvakantie zijn er geen lessen.

Wat leer ik

De theorie en praktijk lessen zijn inhoudelijk gelijk aan de opleiding zoals bij Sportmasseur VOS. Dit betekent dat je het volgende schema volgt.

Het uitgangspunt van de sportmasseur is het treffen van maatregelen ter verbetering van de fysieke gesteldheid van de sporter en ter voorkoming (van herhaling) van blessures. Je leert voor een goed opgeleide en vakbekwame verzorger en masseur die past bij de zorgplicht van een sportvereniging.

Het diploma dat je ontvangt na succesvol afronden van de opleiding maakt het mogelijk te werken als sportverzorger en/of sportmasseur bij verenigingen en sportscholen of ter begeleiding van individuele sporters.

De opleiding  NGS omvat het volgende

Tijdens je opleiding loop je stage. Deze stage duurt minimaal 1 dagdeel van 4 uur. Dit wil zeggen, dat je eens gaat kijken en meelopen met een gediplomeerde sportmasseur in bijvoorbeeld: een praktijk (wellicht met toestemming bij een behandeling), bij een sportclub of sportevenement. Dit regel je als aankomend professional natuurlijk zelf.

Voor de kerstvakantie en voor de meivakantie vindt er 2 keer een evaluatiegesprek plaats waarin de opleider de voortgang met de cursist bespreekt.

Het examen

Het NGS examen bestaat uit drie onderdelen:

   1. Het portfolio;
   2. Het theorie examen;
   3. Het praktijkassessment (bestaat uit beoordeling van het portfolio en het doen van een praktijkexamen).

Portfolio

Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij waarin je alle benodigde aspecten voor het behalen van het diploma dient te bundelen. Het portfolio bestaat uit:

 • Cijferlijst theorie-examen
 • Drie cliëntendossiers: bovenste extremiteit, romp en onderste extremiteit
 • Geldig EHBO diploma.
 • Stageverslag
 • Reanimatie diploma / certificaat

Het portfolio wordt tijdens het praktijkassessment beoordeeld op de inhoud.

Theorie-examen

Nadat je bent ingeschreven bij het NGS als examenkandidaat ontvang je twee digitale codes voor het theorie-examen. Je doet theorie-examen in vier vakken:

 • Anatomie
 • Fysiologie
 • Massagetheorie
 • Kwaliteitszorg

Het theorie-examen wordt door het Cito digitaal afgenomen verspreid over het land. Je kunt dus het theorie-examen doen wanneer jij dat wilt. Plan je theorie-examen in via de website van het Cito.

Je doet voor twee vakken gelijktijdig examen. Nadat je de eerste twee vakken hebt afgerond, heb je één jaar de tijd om de overige twee vakken te behalen.

Praktijkexamen

Wanneer je bent geslaagd voor het theorie examen volgt het praktijkassessment, welke op een zaterdag wordt afgenomen in de periodes: februari, juni en oktober in Bilthoven. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het officiële diploma van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Lees meer over de examens.

Vereiste vooropleiding

Geen specifieke vooropleiding benodigd, beheersing van Nederlandse taal min B1, opleidingsniveau vergelijkbaar met MBO

Inbegrepen bij opleiding Sportverzorger – Sportmassage

 • Theorie- en praktijklessen
 • Gebruik van massageolie
 • Koffie & thee

Niet inbegrepen bij opleiding Sportverzorger – Sportmassage

 • Examen kosten NGS €243,-
 • Boek Handboek Sportmassage W. Snellenberg ongeveer € 50, de docent gebruikt de laatste druk: Druk13  ISBN10   9021559013   ISBN13    9789021559018 vorige boeken zijn toegestaan
 • Sportverzorgingspakket € 80,-
 • CPR/AED (De kosten van een AED en reanimatie training worden in veel gevallen vergoed door de ziektekostenverzekering.)

Data voor de opleiding van 2019-2020

28-augustus
4, 11, 18, 25 september
2, 9, 23, 30 oktober
6, 13, 20, 27 november
4, 11, 18 december
8, 15, 22, 29 januari
5, 12, 19 februari
4, 11, 18, 25 maart
1, 8, 15, 22 april
6, 13, 20, 27 mei
3-juni

Betalingswijze

Je inschrijving is definitief na ontvangst van de aanbetaling (€50). Het resterende bedrag dient binnen twee weken na ontvangst van de factuur betaald te zijn. We sturen je die factuur 7 weken voor aanvang van de cursus toe.

Termijnbetaling

We bieden de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Vraag naar de mogelijkheden.

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog een vraag? Ga dan naar de Veelgestelde vragen