Medische Basiskennis voor Zorg­professionals

Geen stressvolle examens, maar beoordelingen op basis van kennistoetsen en casus-presentaties.

De opleiding is erkend door CPION / SNRO

Dit unieke lesconcept staat garant voor succes. Door duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Je weet precies waar je aan toe bent en welke stof er toe doet.

Wat leer ik

De opleiding bestaat uit twaalf lesdagen verdeeld over 1 schooljaar. Elke lesdag maak je studievragen in een online leeromgeving voor de les plaatsvind. Op deze manier kan je in je eigen tempo werken aan de stof. In de les kan je de vragen stellen aan de docent, een arts die ook betrokken is bij het complementaire veld.

De leerstof die je hebt voorbereid in de online omgeving wordt tijdens de lessen door middel van interactieve werkvormen tot leven gebracht. De onderwerpen uit de les worden aan het einde van de lesdag getoetst met een korte kennistoets.

Studiebelasting
40 ECTS – 1135 SBU – 96 V&V punten

In samenwerking met Conamore bieden wij deze opleiding aan. Samen met onderwijsexperts heeft Conamore een eigen toetsingsaanpak ontworpen. Geen stressvolle examens, maar beoordelingen op basis van kennistoetsen en casus-presentaties.

Opbouw lesprogramma

Vaak worden waardevolle lesdagen gebruikt om gezamenlijk de theorie te bespreken, wij denken dat je die net zo goed thuis kunt bestuderen. Wij pakken het anders aan. De lessen zijn praktijkgericht en draaien om realistische situaties rondom patiënten en zorgprofessionals. Zo leer je snel de nieuwe kennis en inzichten op de juiste manier toe te passen.

Wat kan je verwachten als je de Medische Basiskennis gaat volgen

Zelfstudie is belangrijk en hangt onder andere af van je vooropleiding, kennis, ervaring en fysieke conditie. Voorbereiden op de les, als je een maand voor een lesdag begint met vragen beantwoorden, is de studiebelasting gemiddeld tien uur per week.

Hoe wordt er getoetst

In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast casus-presentaties en kennistoetsen per module nu ook een kennistoets tijdens de laatste lesdag over de alarmsymptomen volgens de normen van PLATO. De druk wordt op deze manier verdeeld over 12 lessen in plaats van gecentreerd in 1 eindexamen.

Hierdoor worden de studenten op verschillende momenten en op verschillende manieren getoetst en krijgen we naast momentopnames ook een beeld over de algehele kennis en handelswijze van de student. Bovendien is door deze nieuwe wijze van toetsen het rendement van de opleiding voor de zorgprofessional een stuk hoger: de stof beklijft langer/beter en is praktisch bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

De toetsing bestaat uit 4 onderdelen

 • Open boek toetsing (formatief*)
 • Beoordeling casuspresentaties (a.v.v.)
 • Kennistoetsen (summatief**)
 • Alarmsymptomentoets (summatief)

*beoordeling zonder cijfer, **beoordeling met cijfer

Tijdens de lessen

Holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt ook bij onze opleiding aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medestudenten uit diverse disciplines.

Voor het maken van je studievragen adviseren we je de volgende lesboeken te gebruiken:

 • Zelman e.a. (2017, 8e druk), Pathologie, Amsterdam: Pearson – ISBN: 9789043034937
 • Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R., (2011, 3e
  of 4e druk) Anatomie en fysiologie van de mens, Utrecht/Zutphen:
  ThiemeMeulenhof
  ISBN13 3e druk:9789006950953
  ISBN13 4e druk:9789006925630
 • Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V. (2013, 8e druk) Psychologie, een inleiding, Amsterdam: Pearson –
  ISBN: 9789043034593
 • Van der Does, W., (2013, 13de geheel herziene druk) Zo ben ik nu eenmaal, Scriptum Psychologie ISBN13: 9789055942619

Na inschrijving ontvang je van Conamore een kortingscode om de boeken met korting aan te schaffen via Boekhandel Merlijn. Je kunt natuurlijk ook met tweedehands boeken werken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op Marktplaats of Bol.com.

Inbegrepen bij opleiding

 • Lesgeld
 • Online omgeving
 • Examengeld
 • Koffie & thee

Zelf meenemen
Boeken
Schrijfgerei
Lunch

Na inschrijving en een bevestiging van Conamore krijg je meteen een inlogcode voor de online leeromgeving en kun je gelijk beginnen met thuisstudie. Zo verlaag je de studiebelasting per week. Met oog op de voorbereiding van de eerste lesdag adviseren we je uiterlijk een maand voor de start van de opleiding in te schrijven. Begint de opleiding die je op het oog hebt over minder dan een maand? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Duur opleiding Medische Basiskennis

Twaalf dagen: een les duurt van 09:00 tot 17:30

Data voor de opleiding zaterdag:

2019
21 september, 12 oktober, 2, 30 november, 11 januari, 1 februari, 7, 28 maart, 18 april , 9 mei, 6 juni, 27 juli

2020

Les Datum
Nederlandse Gezondheidszorg 10 oktober 2020
Het menselijk lichaam 07 november
Hart- en vaatstelsel 28 november
Bloed en ademhaling 12 december
Spijsvertering 16 januari 2021
Urogenitaal stelsel 30 januari
Zenuwstelsel en zintuigen 20 februari
Hormonaal systeem en kinderen 20 maart
Bewegingsapparaat en huid 10 april
Psychosociaal I 24 april
Psychosociaal II 15 mei
Alarmsymptomen MBK 05 juni

 

Mocht je een van de lesdagen niet kunnen is er een mogelijkheid om deze op een andere locatie in te halen. Vraag naar de mogelijkheden.

Betalingswijze

Je inschrijving wordt door ons doorgestuurd naar onze partner Con Amore. Betaling(en) gaan via Conamore. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de bevestiging van onze partner Con Amore.

Termijnbetaling

Aangezien je direct na de inschrijving toegang krijgt tot het lesmateriaal ontvang je na ongeveer 1 maand je eerste factuur. Dit kun je zien als een aanbetaling. Deze aanbetaling is minstens 10% van totaalbedrag. Voor studenten die in 10 termijnen betalen is dit dus 1 termijn. De studenten die in 4 termijnen betalen ontvangen automatisch hun eerste termijn (25% van het totaalbedrag). De studenten die in één keer willen betalen ontvangen een factuur voor het gehele bedrag en hoeven dus geen aanbetaling te doen.

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog een vraag? Ga dan naar de Veelgestelde vragen of neem contact met ons op door te bellen naar 0118-700247 of mail naar info@sepiaopleidingen.nl