Bevallings­begeleiding met acupressuur

Deze cursus is een mooie aanvulling op het werk van de verloskundige, kraamverzorgende en doula’s. De cursus is zo ingericht dat het voor iedereen toegankelijk en toepasbaar is in de praktijk. De cursus biedt je inzicht in het methodisch toepassen van acupunctuurpunten door middel van acupressuur.

Wat leer ik

Tijdens de cursus behandelen we onder andere pijnvermindering, weeën die niet doorzetten en onregelmatige weeën. Verder komen het bevorderen van de ontsluiting, eventuele angst en misselijkheid en de afwijkende hoofdligging aan bod.

In de eerste cursusdag leer je de zwangere vrouw tijdens de bevalling te ondersteunen waar ze dat nodig heeft. Je leert nieuwe vaardigheden, die in te zetten zijn tijdens de bevalling en een aanvulling zijn op de al bestaande mogelijkheden.

Voor deze cursus krijg je 8 punten bij de NBvD.

Praktijk 

De tweede dag zal volledig praktijk gericht zijn en bestaan uit het oefenen met door jezelf aan te dragen casussen. Deze dag zal ongeveer één maand na de eerste cursusdag plaatsvinden, zodat iedereen de kans heeft de geleerde vaardigheden in praktijk te brengen en casussen aan te dragen voor de tweede cursusdag van de cursus Bevallingsbegeleiding met acupressuur. Ook kunnen alle praktijk vragen uit tussenliggende periode, klassikaal besproken worden tijdens deze tweede cursusdag.

Na de cursus weet je

 • Te benoemen wat Qi is
 • Te benoemen wat meridianen zijn
 • Te benoemen wat acupressuur is
 • Een 12-tal acupunctuurpunten te lokaliseren
 • De bijbehorende acties van de acupunctuurpunten te benoemen
 • Acupressuur toe te passen
 • Per symptoom en/of klacht de juiste acupunctuurpunten adequaat in te zetten
 • De partner actief te betrekken en te begeleiden bij de toepassing van acupressuur
 • Om de in de cursus aangeboden aanvullende technieken toe te passen en op adequate manier in te zetten
 • De bevallingstens in te zetten voor pijnbestrijding

Over acupressuur en bevalling

Acupressuur is een zeer effectieve methode voor het verlichten van pijn tijdens de bevalling. Door met de vingers op specifieke punten op de huid te drukken worden pijnreceptoren geblokkeerd en komen endorfinen vrij.

Naast pijnbestrijding tijdens de bevalling kan acupressuur helpen bij het stimuleren van de ontsluiting en kan het de efficiëntie van de weeën verhogen. In deze cursus zal er gericht gewerkt worden met drukpunten die de bevalling kunnen stimuleren, de ontsluiting kunnen versnellen of de weeën kunnen versterken. Daarnaast worden er ook acupressuur punten behandeld, die helpen bij de vermindering van klachten als misselijkheid of angst tijdens de bevalling.

Acupressuur kan goed ingezet worden om het lichaam te helpen in balans te komen door de spanning en stress te verminderen, en daarmee om de gehele bevalling zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Acupressuur stelt het lichaam namelijk in staat een nieuwe balans te vinden en zich aan te passen aan veranderingen.

Vereiste vooropleiding

Verloskunde, kraamverzorgende, doula

Inbegrepen 

 • Syllabus
 • Een certificaat voor succesvol afronden van de cursus
 • Koffie & thee + lunch

Zelf meenemen

 • Schrijfgerei
 • Eenpersoons hoeslaken

Voorafgaand aan de cursus ontvang je van ons literatuur met betrekking tot de acupressuur ter voorbereiding op de lesdag.

Duur cursus Bevallingsbegeleiding met acupressuur

Twee dagen, een cursusdag duurt van 9:30u tot 17:00u

Heb je interesse in deze cursus maar is er nog geen datum bekend, laat het ons weten via het inschrijfformulier dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vereiste vooropleiding

Verloskunde, kraamverzorgende, doula

 

Betalingswijze

Je inschrijving is definitief na ontvangst van de aanbetaling (€50). Het resterende bedrag dient binnen twee weken na ontvangst van de factuur betaald te zijn. We sturen je die factuur 7 weken voor aanvang van de cursus toe.

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog een vraag? Ga dan naar de Veelgestelde vragen of neem contact met ons op door te bellen naar 0118-700247 of mail naar info@sepiaopleidingen.nl